Erik van Marle – Blog over risicomanagement

www.naris.com

Red Flags voor de Raad van Commissarissen

1 reactie

Als men de incidenten over de afgelopen jaren op een rij zet zijn er grote gelijkenissen te trekken. Willen we voorkomen dat dit een broeihaard van incidenten blijft zal er een andere vorm van waakzaamheid vereist zijn.

Wat opvalt bij alle incidenten is dat hier sprake was van 1 bestuurder, het branchevreemde activiteiten betrof, bij de belangrijke / risicovolle beslissingen slechts een paar mensen betrokken waren, aanspreekbaarheid ontbrak, en het toezicht uit het ‘bevriende’ netwerk kwam. Meer regelgeving en verscherpt toezicht zijn de bekende wegen. Naar mijn mening zijn er andere signalen die veel meer zeggen over de gang van zaken binnen een bedrijf, de zogenaamde Red Flags.

Red Flags kunnen zijn: scheiding van je eerste partner, grote prive investeringen, aanschaf exotische auto’s, fusiekoorts, hoge salarissen, bestuurder van het jaar, hoog verloop in het management team, afhouden van meerdere contacten tussen de RvC en de organisatie, etc. Deze ‘Flags’ lopen als rode draad door bijna alle incidenten van de afgelopen jaren. Ga maar na!

Het gaat dus niet om meer inhoudelijke kennis maar om het herkennen van goed huisvaderschap dat past bij de organisatie die je wilt zijn.

Wellicht is het een idee om corporaties vanaf een bepaalde omvang te verplichten 2 bestuurders aan te stellen. Zo creëert men in ieder geval een natuurlijke verantwoording zonder hiërarchische drempels.

Drs. Erik van Marle

Partner Nederlands Adviesbureau voor Risicomanagement

Advertentie

One thought on “Red Flags voor de Raad van Commissarissen

  1. Pingback: Amarantis, goed bestuur, risicomanagement en crisismanagement « Gertjan Stoker – Blog over risicomanagement

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s