Erik van Marle – Blog over risicomanagement

www.naris.com

Toezichthouder, alleen leuk of ook uitdagend?

Een reactie plaatsen

Het is nogal wat tegenwoordig. Jaren gelden ben je gevraagd om toezichthouder te worden bij een woningcorporatie, als een soort bewijs van bewezen vaardigheden, kun je ook aansprakelijk worden gesteld voor als je niet goed hebt opgelet.

Een van de rode lijnen in de incidenten is toch wel dat de toezichthouders vaak ook een zwarte piet krijgen toegespeeld en in enkele gevallen lopen er zelfs nu rechtszaken. De toezichthouders worden gedwongen op te stappen of besluiten zelf om op te stappen. Wanneer heeft de toezichthouder gefaald? Kan een toezichthouder wel alles zien als zelfs de accountants tegenwoordig hun handtekening terugtrekken?

Ik sta gemiddeld 1 keer per week voor de RvC. Als we het dan hebben over risico’s worden door de leden met name de financiële risico’s benoemd. Zeker de accountant heeft het over de derivaten posities, treasury statuten, projecten, etc. Zijn dit dan de belangrijkste risico’s vraag ik ze?

Risicomanagement gaat verder. Heb je de juiste personen op de juiste plek. De bestuurder, het mt, de controller, zijn het de mensen die ervoor zorgen dat ze de risico’s op tijd signaleren om maatregelen te kunnen treffen. Om te kunnen beoordelen om de juiste mensen op de juiste plek zitten is afstand noodzakelijk. Alleen met de juiste afstand is het mogelijk taboes te doorbreken.

Het is niet verkeerd als de bestuurder met een beetje zweet op z’n rug naar de RvC vergadering gaat! Dit bereik je niet als er een standaard agenda wordt afgewerkt!

Samen met Aedes en circa 40 Risicomanagement ambassadeurs zijn we een set aan vragen aan het ontwikkelen voor iedere rol binnen de corporatie, dus ook voor de toezichthouder. Welke vragen stellen jullie?

Via deze blog ga ik jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen van ons interactieve model. Risicomanagement is immers een middel om over risico’s te communiceren. Dit vraagt kennis en vaardigheden.

Vragen die een toezichthouder kan stellen zijn; wie zijn betrokken bij het opstellen van de risicoparagraaf, is het een beslissing van de bestuurder of het mt, is er een exitstrategie, zijn specialisten aanwezig of ingehuurd, etc. Kortom allemaal vragen waarmee de RvC zich er van moet vergewissen of de organisatie in staat is om de goede beslissing te nemen en of de organisatie in control is.

Door op deze wijze de vergaderingen verrassender te maken wordt toezicht houden ook uitdagend, want leuk is tegenwoordig niet goed genoeg meer!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s